Dieta w chorobach skóry

dieta_w_chorobach_skóry

Autor: Redakcja naukowa: Waldemar Placek
Rok wydania: 2015
Wydawnictwo Czelej
ISBN: 978-83-7563-216-3

Jest to jedna z najnowszych publikacji, która prezentuje najnowsze informacje na temat znaczenia żywienia i poszczególnych składników pokarmowych w profilaktyce oraz w leczeniu takich schorzeń, jak: pokrzywka, atopowe zapalenie skóry, wyprysk kontaktowy alergiczny, choroby pęcherzowe, opryszczkowe zapalenie skóry, łuszczyca, dna moczanowa, trądzik pospolity i trądzik różowaty.
Przedstawiona została także rola przewodu pokarmowego w ogólnoustrojowych procesach immunologicznych oraz wpływ diety na procesy starzenia się skóry.
Wielką zaletą tej unikalnej w literaturze polskiej publikacji jest nie tylko omówienie roli diety w schorzeniach, w których jej znaczenie jest oczywiste, ale także tych, w których jest ono dopiero poznawane.
Książka ta okazuje się być idealnym źródłem wiedzy nie tylko dla dermatologów, ale także lekarzy innych specjalności, dietetyków, żywieniowców oraz studentów wymienionych kierunków, jak także osób pasjonujących się tą tematyką.