Zajady – przyczyny

zajady

Zajady (kątowe zapalenie warg) jest to stan zapalny kącików ust. Skóra w tym miejscu staje się zaczerwieniona i boleśnie pęka, przez co tworzy się trudno gojąca się rana. Głównymi przyczynami powstawania zajadów są:

  • Infekcje bakteryjne i grzybicze – ze względu na to, że kąciki ust są ciepłe i w zasadzie stale wilgotne, jest to idealne środowisko do tworzenia się i rozwoju bakterii i grzybów. Czynnikiem, który dodatkowo utrudnia organizmowi walkę z infekcją jest antybiotykoterapia.
  • Nieodpowiednia higiena jamy ustnej – nieprawidłowa dbałość o czystość zębów i jamy ustnej może dodatkowo wpływać na powstawanie zajadów.
  • Cukrzyca
  • Niedobór witaminy B2 – jej niedobór może być przyczyną licznych stanów zapalnych w organizmie.
  • Antybiotykoterapia – podczas przyjmowania antybiotyku nasz organizm jest bardzo osłabiony i nie potrafi poradzić sobie ze wszystkimi infekcjami. Antybiotyki także wyjaławiają organizm z ‚dobrych’ bakterii, które biorą udział we wchłanianiu witamin, między innymi właśnie witaminy B2.
  • Aparaty dentystyczne i protezy – są dobrym miejscem do rozwoju bakterii, dodatkowo często uszkadzają błony śluzowe, co tylko podwyższa ryzyko powstania kątowego zapalenia warg.
  • Złe nawyki – może to na przykład być nadmierne oblizywanie ust, co sprzyja rozwojowi bakterii.

Aby uchronić się przed powstaniem zajadów należy stosować dietę bogatą w witaminy z grupy B2. W leczeniu w domu wspomoże także czosnek, miód, a nawet woda i ocet, czy pasta do zębów.